In deze bijzondere tijden kunnen we op vele plaatsen lezen hoe ons leven verandert tijdens en nog zal veranderen na de pandemie waarin we ons nu bevinden.  Futurologen voorspellen dat onze manier van leven er voorgoed anders zal gaan uitzien na COVID-19: de epidemie zorgt ervoor dat de ontwikkeling en implementatie van industrie 4.0 – technologieën een flinke boost krijgen.  Mensen gaan anders leven en beginnen te beseffen dan men niet voor elke niet-essentiële verplaatsing een auto dient te nemen: er kan er ook gebruik gemaakt worden van het grote gamma aan moderne technologieën.  Digitalisering van economie, onderwijs en sociaal leven waren de afgelopen decennia al aan een gestage opmars bezig, maar zijn door deze epidemie in een stroomversnelling terechtgekomen en de norm geworden. Winkels schakelen massaal over op e-commerce, bedrijven vergaderen online, in het onderwijs is men volop overgestapt op e-learning ter vervanging van geannuleerde lessen op scholen, hogescholen en universiteiten.  Ook het sociale leven, dat zich voor de jeugd al grotendeels online afspeelde, wordt nu ook door volwassenen voortgezet via alle mogelijke digitale kanalen zodat er toch contact kan gehouden worden met de dierbaren.

Een bijzonder interessante hulpbron en drijvende kracht in deze digitale revolutie is Artificiële Intelligentie. Machine Learning algoritmen stuwen e-commerce vooruit met aanbevelingen voor klanten, inzichten in koopgedrag, chatbots die de klant wegwijs maken op de sites en nog veel meer.  Intelligente Interfaces, die gebruik maken van Artificiële Intelligentie om de computer te laten communiceren met de mens, worden veelvuldig gebruikt voor deze doeleinden. Ook e-learning kan erdoor gepersonaliseerd en gebruiksvriendelijk gemaakt worden.  In zeer veel toepassingen zit onderliggend al een vorm van Artificiële Intelligentie ingebed, zonder dat we ons hier als gebruiker bewust van zijn.  Ze helpen de technologieën vooruit die ons door de Corona-crisis heen helpen, en omgekeerd zorgt de noodzaak aan deze technologieën ervoor dat de ontwikkeling ervan nu nog meer kansen krijgt.  Zo leidden de social distancing maatregelen er recentelijk voor dat telelogopedie een kans krijgt, wat een enorme kans is voor start-ups zoals Say-it labs, die zich bezighouden met spraakherkenning voor logopedische doeleinden. 

Artificiële Intelligentie wordt ook volop ingezet in de strijd tegen het virus: het wordt gebruikt om de verspreiding van het virus in tijd en ruimte te modelleren en evengoed zijn data scientists en Natural Language Processing specialisten van overal ter wereld momenteel bezig om verbanden te ontdekken tussen de overlevingskans van een persoon na besmetting met het virus en zijn medische consitutie/DNA.  Data van patiënten besmet met het virus, onderzoeksartikelen, kortom alle beschikbare kennis wordt gedeeld tussen wetenschappers om het gevecht met het virus samen aan te gaan, bv. door challenges en open access onderzoek.  Ook worden chatbots gebouwd die de burgers kunnen raadplegen om meer te weten te komen over het virus en kan men computer vision en gezichtsherkenning gaan gebruiken om te kijken of de social distancing maatregelen wel gerespecteerd worden.  Onlangs bracht ook het Vlaamse Edgise Telly uit, de app die voor bedrijven detecteert of de bezoekers wel een mondmasker dragen, en werkte het eveneens Vlaamse Arinti een heuse Healthbot uit.

In deze bijzondere tijden, waarin ons leven zoals we het kenden op zijn kop komt te staan, is één ding duidelijk: de social distancing die we zo hard nodig hebben om het virus af te remmen, is voor een groot deel draaglijk doordat we ons leven mits aanpassingen online kunnen verderzetten.  Laten we dus verder inzetten op een gezonde mix van Artificiële en menselijke intelligentie om dit virus samen te overwinnen.


Interesse in Intelligent Interfaces? Meer weten over AI in het algemeen? Bekijk zeker onze cursussen in het Postgraduaat toegepaste Artificiële Intelligentie!

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 Mobile & Wearables // Kenniscentrum // ERASMUSHOGESCHOOL Brussel

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account