Tekst werd ons aangeleverd door Jeroen Baldewijns – Blindenzorg Licht en Liefde vzw

 

Als ontwikkelaar van ICT-platformen zit toegankelijkheid nu al een hele tijd ingebakken in het bedrijfs-DNA van computerbouwer Apple. Elk nieuw gelanceerd product is steevast van bij het begin vlot bruikbaar voor mensen met een functiebeperking. Met de nieuwe Apple Watch is dit niet anders. In dit artikel stellen we dit nieuwe slimme polshorloge voor en overlopen we de toegankelijkheidsvoorzieningen ervan.

1.      Wat is Apple Watch?

De Apple Watch is een slim polshorloge (smart watch) dat je, naast tijdsgebonden functies, heel wat extra mogelijkheden biedt. Het meet je hartslag, houdt je activiteit en sportprestaties in het oog, toont de mails, sms’jes, Tweets en Facebook-berichten die op je iPhone binnenlopen, geeft je onderweg aanwijzingen voor te volgen routes, opent je voordeur zonder dat je een sleutel nodig hebt, geeft je de weersinformatie, laat je in een winkel betalen zonder bankkaart of cash geld, … en nog véél meer. Net zoals bij een smartphone kan je ook de functionaliteit van het slimme horloge uitbreiden door extra apps toe te voegen.

De Apple Watch is niet het eerste slimme horloge. Samsung, Sony, LG, Fitbit, Pebble zijn Apple vooraf gegaan in het lanceren van slimme uurwerken. Wel is Apple de eerste om een smart watch op de markt te brengen die voorzien is van een hele resem toegankelijkheidvoorzieningen.

Belangrijk om te beseffen is dat de Apple Watch voor erg veel functies een beroep doet op de iPhone van zijn gebruiker. Het uurwerk is via bluetooth continu met de iPhone gekoppeld en doet bijvoorbeeld beroep op de GPS-chip, de GSM-functionaliteit, de WiFi,… van de iPhone. Wil je dus de slimme functies van een Apple Watch gebruiken, dan zal je ook over een iPhone 5, 5S, 5C, 6 of 6 Plus met minimaal iOS 8.2 moeten beschikken. Oudere iPhone-modellen zijn niet compatibel.

2.      Eerste kennismaking met de Apple Watch

De Apple Watch ziet eruit als een gewone polshorloge, maar heeft daarnaast ook een paar kenmerkende eigenschappen van slimme polshorloges. We overlopen alle fysieke kenmerken van het toestelletje even:

01

 • De bovenzijde wordt geheel ingenomen door een glanzend, vierkant, drukgevoelig Retina beeldscherm. Dit beeldscherm biedt een nieuwigheid: ‘force touch’. Naast de gebruikelijke aanrakingen (tikken, dubbel tikken, vegen,…) die we al van de iPhone/iPad kennen, herkent dit scherm ook wanneer je wat steviger doordrukt (we komen hier later op terug). Een eerste test leert dat de glans van het scherm niet erg storend werkt voor de leesbaarheid in een lichtrijke omgeving.
 • Aan de rechter zijkant vind je de ‘digital crown’ (of: digitale kroon), een draaiknopje dat vergelijkbaar is met het kroontje van een klassiek mechanisch polshorloge. Een druk op deze kroon brengt je in het beginscherm of in de horloge app. Twee maal drukken op de kroon brengt je in de laatst gebruikte app. Door deze knop een paar seconden ingedrukt te houden activeer je de Siri spraakassistent. Draaien aan dit knopje resulteert, afhankelijk van de situatie, in/uitzoomen of het beeld verder/terug scrollen.
  Je merkt dus duidelijk een aantal paralellen met de bediening van een iPhone, wat het leerproces vergemakkelijkt.
 • Onder de digitale kroon zit de ‘Friends’-knop. Een druk op die knop brengt je vriendenlijst op het scherm. Twee keer op deze knop drukken brengt je in het Apple Pay betalingssysteem. Door deze knop een paar seconden ingedrukt te houden schakel je het horloge aan of uit.
 • Aan de achterzijde (de zijde die in aanraking komt met je pols wanneer je het horloge draagt) vind je twee knopjes die je gebruikt om het polsbandje op een bijzonder eenvoudige manier los te maken. Dat kan je gemakkelijk zelf als blinde of slechtziende… iets waar je met een klassiek horloge beter niet zelf aan begint.
 • Het grootste deel van de achterzijde wordt ingenomen door een hartslagmeter (die werkt op basis van rode en groene led’s).
 • Rechts op de achterzijde voel je tot slot nog gaatjes waarachter het luidsprekertje en de microfoon schuilgaan.

Om de batterij op te laden, leg je de achterkant van het horloge op de cirkelvormige oplader die door een magneet op de juiste positie wordt getrokken. Ook dit is voor de niet- of slechtziende gebruiker een makkelijk doenbare handeling.

3.      Toegankelijkheid

02

De Apple Watch is, net zoals andere Apple producten, van huis uit uitgerust met de nodige voorzieningen voor gebruikers met een functiebeperking. Zo zijn er de VoiceOver schermlezer voor blinde gebruikers en de Zoomfunctie voor slechtziende gebruikers. Verder zijn er andere nuttige toegankelijkheidsvoorzieningen, zoals de Siri spraakassistent en de ‘taptic engine’ die diverse voelbare trilsignalen produceert.

Een brailleleesregel wordt (nog) niet ondersteund. Het is ook maar de vraag of je die bij een horloge wil gebruiken? Een bluetooth koptelefoontje of luidsprekersetje aansluiten is wel mogelijk.

De belangrijkste instellingen voor toegankelijkheid kan je zowel op de Apple Watch zelf als via de Apple Watch app op de iPhone bereiken. Wil je alle toegankelijkheidsinstellingen, dan moet je je toevlucht zoeken tot de rubriek ‘Algemeen’ van de Apple Watch app op je iPhone. In dit artikel overlopen we alle toegankelijkheidsfuncties van de Apple Watch.

4.      De Apple Watch in gebruik nemen

Als je een nieuwe Apple Watch in gebruik neemt, moet je eerst een setup procedure doorlopen, die door Apple toegankelijk is gemaakt: je kan kiezen tussen vergroting of spraakweergave tijdens deze procedure.

Je begint met de Apple Watch voor het eerst aan te zetten, waarna je direct in de setup procedure terecht komt.

Als je bij het begin van de setup drie keer tikt met twee vingers, krijg je gedurende de hele setup procedure een uitvergroot schermbeeld te zien.

Als je bij het begin van de setup drie keer op de digitale kroon drukt, dan wordt de stem van VoiceOver geactiveerd en er volgt een toegankelijk setup-procedure met deze stappen:

 1. Kies een taal met horizontale veegjes en tik twee maal om de gekozen taal te bevestigen.
 2. Zet de VO-cursor met een horizontaal veegje op de knop “Start koppeling” en activeer deze met een dubbele tik.
 3. Neem je iPhone en zet VoiceOver aan; dit doe je ofwel met een drievoudige druk op de thuisknop ofwel door de VoiceOver-knop bij de toegankelijkheidsinstellingen aan te zetten.
 4. Ga naar het beginscherm van je iPhone en zet de VO-cursor met horizontale veegjes op de Apple Watch app (die sinds iOS 8.2 standaard op je iPhone staat) en activeer deze.
 5. Zet de VO-cursor van je iPhone met een horizontaal veegje op de knop “Start koppeling” en activeer deze met een dubbele tik.
 6. Het scherm “Houd de Apple Watch voor de camera” verschijnt. Houd de camera van je iPhone ongeveer 15 cm boven de Apple Watch. Als je een boodschap krijgt dat de koppeling geslaagd is, kan je doorgaan bij stap 14. Zo niet: voer dan eerst een manuele koppeling uit via stappen 7 tot 13 en ga daarna verder met stap 14.
 7. Zet de VO-cursor met een horizontaal veegje op de knop “Koppel de Apple Watch handmatig” en activeer deze met een dubbele tik.
 8. Op de Apple Watch zet je de VO-cursor met een horizontaal veegje op de knop “Info over handmatig koppelen van de Apple Watch” en activeer je deze met een dubbele tik.
 9. Met een horizontaal veegje naar rechts op je Apple Watch bereik je de identificatiecode. Je krijgt een boodschap zoals: “Apple Watch 52345”.
 10. Op je iPhone geef je horizontale veegjes naar rechts tot je de identificatiecode hoort die je Apple Watch aankondigde. Geef een dubbele tik om deze code te bevestigen.
 11. Geef op je Apple Watch horizontale veegjes naar rechts tot je een zescijferige koppelingscode te horen krijgt.
 12. Geef vervolgens deze code in op je iPhone. Daarna krijg je de boodschap “Je Apple Watch is gekoppeld”.
 13. Mocht de koppeling mislukken, tik dan twee keer om door de waarschuwing te komen en probeer het opnieuw vanaf stap 7.
 14. Zet met een veegje van links naar rechts op je iPhone de VO-cursor op de knop “Apple Watch instellen” en activeer deze met een dubbele tik.
 15. Zet de VO-cursor met een horizontaal veegje op je iPhone op de gewenste polsvoorkeur (links of rechts) en activeer deze met een dubbele tik.
 16. Zet de VO-cursor met een horizontaal veegje op je iPhone op de gewenste locatievoorziening (aan of uit) en activeer deze met een dubbele tik.
 17. Lees de licentievoorwaarden; zet de VO-cursor met een horizontaal veegje op de knop “Akkoord” en activeer deze met een dubbele tik; in het bevestigingsvenster dat verschijn zet je de VO-cursor nogmaals met een horizontaal veegje op de knop “Akkoord” en activeer je deze met een dubbele tik.
 18. Zet de VO-cursor met een horizontaal veegje op de knop ”Paswoord” op je iPhone en activeer deze met een dubbele tik en tik vervolgens het wachtwoord in voor het Apple-ID dat je ook op je iPhone gebruikt. Bevestig dit paswoord met de entertoets van je toetsenbord.
 19. Kies een Siri-instelling met horizontale veegjes op je iPhone en tik twee maal om de gekozen Siri-instelling te bevestigen.
 20. Zet met een veegje van links naar rechts op je iPhone de VO-cursor op de knop “Creëer een paswoord” en activeer deze met een dubbele tik.
 21. Voer op je Apple Watch een viercijfercode in die je zelf kiest en activeer de entertoets om te bevestigen.
 22. Vervolgens kies je op de Apple Watch of het uurwerk al dan niet automatisch moet ontgrendeld worden wanneer je je iPhone ontgrendelt.
 23. Om te kiezen welke apps er op de Apple Watch moeten worden gezet, zet je de VO-cursor op de knop “Installeer alles” (alle third party apps die op je iPhone staan worden ook op je Watch gezet indien beschikbaar) of op de knop “Kies later” (enkel de originele Apple apps worden op de Watch gezet) en activeer je deze met een dubbele tik.
 24. Vervolgens wordt je Apple Watch gesynchroniseerd via je iPhone, wat even kan duren. Om de voortgang van dit proces te volgen, navigeer je de VO-cursor naar de voortgangsbalk op je iPhone scherm. Zodra dit proces beëindigd is, meldt de Apple Watch dit met “Synchronisatie voltooid” en kan je je Apple Watch gebruiken.

5.      Activeringsknop voor toegankelijkheid

De activeringsknop voor toegankelijkheid kennen we al van de iPhone en de iPad: door drie maal te drukken op de thuisknop kan je jouw geprefereerde toegankelijkheidsvoorziening aan of uit zetten. Bij de Apple Watch activeer je jouw toegankelijkheidsvoorziening door drie maal op de digitale kroon te drukken.
Welke de toegankelijkheidsvoorziening van jouw keuze is (Zoom of VoiceOver) stel je in bij instellingen voor de activeringsknop op je iPhone of Apple Watch.

03

Zodra je dit hebt ingesteld kan je met een drievoudige druk op de digitale kroon de zoomfunctie of VoiceOver aan- of uitschakelen.

6.      VoiceOver

De VoiceOver schermlezer is net zoals bij de Mac, iPhone iPod, iPad als Apple TV, ook op de Apple Watch aanwezig om je als blinde gebruiker te vertellen wat er op het beeldscherm te zien is en je de mogelijkheid te geven het scherm te verkennen met speciale veegbewegingen. De spraakweergave biedt keuze uit 21 talen, waaronder Nederlands.

04

VoiceOver aan/uitzetten

De VoiceOver schermlezer aan- of uitzetten, kan op drie manieren gebeuren:

 • Door drie keer op de digitale kroon te drukken (als je de activeringsknop hebt toegekend aan VoiceOver).
 • Door de VoiceOver-knop aan te zetten bij de toegankelijkheidsinstellingen van de Apple Watch of in de Apple Watch app op je iPhone.
 • Door Siri de boodschap te geven: “Zet VoiceOver aan”.

05

VoiceOver gebruiken

Zodra VoiceOver aan staat zal je, in functie van het navigeren met VO, andere tik- en veegbewegingen moeten maken op het beeldschermpje:

 • Eén maal op de digitale kroon drukken: switchen tussen de uurwerk-app en het beginscherm of vanuit een app naar het beginscherm gaan.
 • Twee maal op de digitale kroon drukken: ga naar de laatst gebruikte app.
 • Eén maal op de zijknop drukken: je vriendenoverzicht oproepen.
 • Lang op de zijknop drukken: Apple Watch aan-of uitzetten.
 • Met je vingertip het scherm verkennen: VO spreekt elk element uit waar je vingertop overheen gaat.
 • Korte veegbewegingen maken met één vingertip van links naar rechts of van rechts naar links gaan: de elementen op het beeldscherm één voor één aflopen, respectievelijk van voor naar achter of van achter naar voor.
 • Twee maal tikken met één vinger: het element (app, knop,…) activeren waar de VO-cursor op staat.
 • Korte horizontale of verticale veegbewegingen maken met twee vingers: vooruit of achteruit bladeren tussen de pagina’s van een app of functie.
 • Met twee vingers een z-vorm tekenen op het scherm: teruggaan naar het vorige scherm van een functie.
 • Eén keer tikken met twee vingers: VO doen stoppen / hervatten met spreken.
 • Twee keer tikken met twee vingers, je vingers op het scherm houden na de tweede tik, en onmiddellijk daarna de twee vingers naar boven of onder bewegen: het geluidsvolume van de VO-spraak verhogen of verlagen.

Voor het instellen van de voorleessnelheid en het aan- of uitzetten van het schermgordijn, biedt van VoiceOver geen vingerbediening via het scherm. Hiervoor moet je naar de instellingen.

VoiceOver biedt geen rotorfunctie. De verklaring is te zoeken in het feit dat de Apple Watch geen webbrowser heeft, en dat is de app die op de iPhone/iPad het meeste baat heeft bij een rotor. Anderzijds is het schermpje van de Apple Watch erg klein, wat een rotor-draaibeweging niet zo vanzelfsprekend maakt.

Een paar belangrijke functies met VoiceOver bedienen

Voor een aantal belangrijke functies van de Apple Watch biedt VoiceOver vlotte bedieningsmogelijkheden. We overlopen een paar belangrijke functies:

 • Een wijzerplaat voor het uurwerk kiezen: Terwijl de huidige wijzerplaat getoond wordt, druk je stevig op de wijzerplaat. Daarna geef je horizontale veegjes met twee vingers om tussen de beschikbare wijzerplaten te bladeren. Tik tweemaal met een vinger om de keuze van de wijzerplaat te bevestigen.
 • De gekozen wijzerplaat aanpassen: Terwijl de gewenste wijzerplaat getoond wordt, druk je stevig op de wijzerplaat. Daarna zet je de VO-cursor met een veegje naar beneden op de knop “Aanpassen” en activeer je deze met een dubbele tik. Met horizontale veegjes blader je tussen de aanpassingsmogelijkheden en door te draaien aan de digitale kroon voer je de wijziging door. Als je klaar bent druk je op de digitale kroon en geef je een dubbele tik om de aanpassing(en) te bewaren.
 • Berichtgeving (notificaties) overlopen: Terwijl de wijzerplaat getoond wordt, veeg je met twee vingers van boven naar onder.
 • Snelle blikken (glances) werpen: Terwijl de wijzerplaat getoond wordt, veeg je met twee vingers van onder naar boven.

VoiceOver instellingen

Vanuit de Apple Watch app op je iPhone kan je een aantal instellingen doe die de werking van VoiceOver bepalen.
Deze instellingen vind je bij: uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid>VoiceOver. We overlopen de geboden instellingen:

 • Met ‘Spreeksnelheid’ stel je in tegen welk tempo VoiceOver moet praten.
 • Met ‘VoiceOver volume’ stel je in hoe zacht of luid VoiceOver moet praten.
 • Met ‘Spreek Hints uit’ bepaal je of VoiceOver bij elk element op het schermbeeld moet aangeven hoe je dat element bedient. Dit is vooral handig voor beginnende Apple Watch gebruikers.
 • Met ’Schermgordijn’ kan je ervoor zorgen dat het scherm zwart blijft en je volledig met de spraakweergave werkt. Dit verhoogt je privacy (anderen kunnen niet meekijken) en verlengt de batterij-autonomie.
 • Met ‘Spreek bij polsbeweging’ kan je instellen dat het uur uitgesproken wordt als je met je pols een fikse beweging maakt.

7.      Zoom

Niet alleen de VoiceOver schermlezer, maar ook de zoomfunctie is net zoals bij de Mac, iPhone iPod en iPad ook op de Apple Watch aanwezig. Hiermee kan je als slechtziende gebruiker het schermbeeld in om het even welke app vergroten in een vergrotingsfactor naar keuze.
Alle Zoom-functies worden bediend door bewegingen met twee vingers. De maximale vergrotingsfactor bedraagt 15 keer. In de praktijk blijkt 15 keer vergroten echter onoverzichtelijk op zo’n klein beeldschermpje. Als je dergelijke vergrotingsfactoren nodig hebt, zal VoiceOver een betere oplossing zijn om het scherm vlot uit te lezen. Je kan de zoomfunctie overigens in combinatie met VoiceOver gebruiken. Hou er dan wel rekening mee dat een aantal VO-vingerbewegingen wijzigen om overlap met zoom-vingerbewegingen te vermijden.

06

Zoom aan/uitzetten

De Zoomfunctie aan -of uitzetten kan op twee manieren:

 • Door drie keer op de digitale kroon te drukken (als je de activeringsknop hebt toegekend aan Zoom).
 • Door de Zoom-knop aan te zetten bij de toegankelijkheidsinstellingen van de Apple Watch (Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Zoom) of in de Apple Watch app op je iPhone (Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid>Zoom).

Zoom gebruiken

Deze vingercommando’s dienen voor basisnavigatie bij gebruik van de Zoomfunctie:

Commando Bediening
In- of uitzoomen op het schermbeeld 2 keer tikken met 2 vingers
Vergrotingsfactor verhogen of verlagen 2 keer tikken met 2 vingers, vasthouden en vervolgens omhoog of omlaag vegen
of: aan de digitale kroon draaien *
Doorheen het vergrote beeld scrollen met 2 vingers over het scherm bewegen
of: aan de digitale kroon draaien *

* Afhankelijk van de instelling van de digitale kroon (zie hieronder).

Met deze vingercommando’s wijzig je de belangrijkste zoom-instellingen:

Commando Bediening
Zoom (of VoiceOver) aan-/uitzetten met de ‘activeringsknop’ 3 keer op digitale kroon drukken
De zoomfunctie van de digitale kroon instellen: doorheen vergrote schermen scrollen of de vergrotingsfactor instellen 1 keer tikken met 2 vingers
Vergroting aanzetten tijdens setup-procedure 3 keer tikken met 2 vingers

8.      Andere instellingen voor slechtzienden

Naast VoiceOver en Zoom, bieden de toegankelijkheidinstellingen van de Apple Watch nog wat extra voorzieningen voor gebruikers met visusproblemen: ‘Grijstinten’, ‘Vette tekst’, ‘Verminder beweging’, ‘Maak minder doorzichtig’ en ‘Knopvormen’. Het zijn allemaal instellingen die bekend in de oren klinken omdat ze ook in iOS (iPhone, iPad & iPod touch) worden aangeboden.

 07

 • Maximale vergroting
  Om te voorkomen dat je bij het gebruik van de zoomfunctie terechtkomt in vergrotingsfactoren die hoger zijn dat wat jij als gebruiker nodig hebt, kan je de maximaal toegestane vergrotingsfactor van de Zoomfunctie instellen.
  Je vindt deze instelling enkel in de Apple Watch app op je iPhone bij:
  Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid>Zoom.
 • Grijstinten
  Als je de grijstinten aanzet, wordt het schermbeeld niet langer in kleuren, maar in grijstinten weergegeven, wat zinvol kan zijn als je problemen hebt met kleurperceptie of een ander contrast nodig hebt.
  De mogelijkheid om de kleuren om te keren (negatief beeld), die we van de iPhone kennen, wordt op de Apple Watch niet geboden. Voor velen zal die overbodig zijn omdat apps op de Apple Watch sowieso eerder werken met een lichte tekst op een donkere achtergrond.
  Je kan de grijstinten aanzetten in de Apple Watch app op je iPhone bij:
  Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid.

08

 • Verminder beweging
  Met de instelling ‘Verminder beweging’ voorkom je dat het besturingssysteem en apps soms gebruik maken van bewegende animaties (zoals de beweging van de icoontjes op het thuisscherm), die strikt gezien niet noodzakelijk zijn, maar wel storend of verwarrend kunnen werken voor wie niet zo goed ziet. Op deze manier blijft bewegend beeld beperkt tot bewegingen die gebonden zijn aan de navigatie.
  Je vindt deze instelling in de Apple Watch app op je iPhone bij:
  Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid.
 • Verminder doorzichtigheid
  Met de instelling ‘Verminder doorzichtigheid’ voorkom je dat bepaalde onderdelen van het schermbeeld gebruik maken van transparante vlakken, waar de ondergrond lichtjes doorschemert. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de weergave van meldingen, snelle blikken (glances) en boodschappen van Siri. Dit is een interessante instelling voor slechtzienden omdat doorzichtige elementen de leesbaarheid van tekst ernstig kunnen belemmeren.
  Je vindt deze instelling in de Apple Watch app op je iPhone bij:
  Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid.

09

 • Vette tekst
  Als je deze instelling aan zet wordt de meeste tekst op het schermpje vet weergegeven, wat voor extra leesbaarheid kan zorgen.
  Je vindt deze instelling op je Apple Watch bij: Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid of bij Instellingen> Helderheid & Tekstgrootte>Vette tekst. Na het aanzetten van dit knopje moet je even de Apple Watch herstarten om het effect te zien.
  Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid.
  Je vindt deze instelling ook in de Apple Watch app op je iPhone bij:
  Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid.

010

 • Grote tekst
  Met de instelling ‘Grote tekst’ kan je de tekengrootte instellen voor alle gebieden op het schermbeeld die dynamische tekst ondersteunen. Voorbeelden van apps die dynamische tekst ondersteunen zijn: Mail, Berichten, Instellingen.
  Deze instelling kan de leesbaarheid voor slechtziende gebruikers erg verhogen.
  Je vindt deze instelling op de Apple Watch bij:
  Instellingen>Helderheid & Tekstgrootte>Tekstgrootte. Draai vervolgens aan de digitale kroon om de gewenste grootte in te stellen.

011

 • Helderheid
  Met de instelling ‘Helderheid’ bepaal je hoe helder het schermbeeld wordt weergegeven, wat ook de contrasten ten goede kan komen.
  Je vindt deze instelling op de Apple Watch bij:
  Instellingen>Helderheid & Tekstgrootte>Helderheid. Draai vervolgens aan de digitale kroon om de gewenste helderheid in te stellen

012

 • Labels voor aan/uit
  Met de instelling ‘Labels voor aan/uit’ bepaal je of er op de standaardknopjes, voor de bediening van allerlei functies, al dan niet een ‘0’ staat aan de uit-kant van het knopje en een ‘1’ aan de aan-kant van het knopje. Dit is handig voor gebruikers die de groene kleur van een knopje dat aan staat en de grijze kleur van een knopje dat uit staat niet kunnen herkennen.
  Je vindt deze instelling op je Apple Watch bij: Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid.
  Je vindt deze instelling ook in de Apple Watch app op je iPhone bij:
  Mijn uurwerk>Algemeen>Toegankelijkheid.

013

 • X-large wijzerplaat
  De Apple Watch biedt een grote keuze aan verschillende wijzerplaten. Eén van deze wijzerplaten heet ‘X-large’ en is speciaal voor slechtzienden bedoeld. Ze toont de tijd met slechts vier heel grote cijfers, die de volledige schermgrootte benutten. De kleur van deze cijfers kan je naar je eigen wens instellen. Ook voor heel wat andere wijzerplaten kan je de kleuren en detailweergave aanpassen. Met de detailweergave kan je de wijzerplaat erg vereenvoudigen wat de herkenbaarheid en leesbaarheid kan bevorderen.
  Je kan de wijzerplaat op je Apple Watch instellen door stevige druk op de huidige wijzerplaat. Vervolgens kies je met horizontale veegjes de gewenste wijzerplaat. Om de wijzerplaat te wijzigen tik je op de knop ‘Aanpassen’. Vervolgens kies je met horizontale veegjes het kenmerk dat je wil aanpassen (één van deze kenmerken is bij de meeste wijzerplaten de kleur) en draai aan de digitale kroon om dat kenmerk (bijvoorbeeld de kleur) aan te passen.
  Hoe je dit met VoiceOver doet, legden we uit in punt 6 over VoiceOver.

014

9.      Twee formaten

De Apple Watch is verkrijgbaar in twee formaten: 38 mm of 42 mm. Het enige verschil zijn de afmetingen van het horloge en dus ook de afmetingen van het beeldscherm.

Voor slechtziende gebruikers zal de 42mm versie wellicht aantrekkelijker zijn omdat, omwille van het grotere beeldscherm de weergave iets groter is. Blinde gebruikers, die VoiceOver gebruiken als alternatief voor het beeldscherm, kunnen 50 € uitsparen door te kiezen voor het 38mm model.

Als slechtziende moet je natuurlijk beseffen dat de fysieke afmetingen van het beeldschermpje ook grenzen stelt aan de vergrotingsfactor. Je zal als slechtziende dus snelle aangewezen zijn aan het gebruik van de spraakweergave dan bij toestellen met een (veel) groter scherm zoals een smartphone, een tablet of een computer.

015

10.   Mono audio

Als een gehoorbeperking hebt en daardoor met één oor minder of niet hoort, dan kan je, bij gebruik van een koptelefoon, informatie missen bij stereoweergave. Dit probleem kan je oplossen door monogeluid in te stellen.

Als je één oor vrij wil houden (bijvoorbeeld om tijdens het lopen van een traject het omgevingsgeluid beter te horen), kan je bij monoweergave de geluidsbalans op één oor zetten.

 

11.   De Taptic Engine

016

De Apple Watch is uitgerust met een ‘Taptic Engine’. Dit is een trilelementje dat voelbare tikjes op je pols kan geven. Telkens er een berichtje (sms, Facebookbericht, Tweet, mailtje, agendawaarschuwing, inkomend telefoongesprek, …) vanuit je iPhone naar je Apple Watch wordt gestuurd, krijg je zo’n tikje op je pols. Deze voelbare tikjes worden ook gebruikt door de wekker, de hartslagmeter. Je kunt vanaf je Apple Watch zelfs een tikje naar de pols van een andere Apple Watch gebruiker zenden.

Deze tikjes op de pols bieden een aantal voordelen voor gebruikers die het schermpje niet (goed) zien. Ze vormen immers een voelbare ondersteuning bij wat er op het scherm te zien is. Ze voelen ook heel anders aan dan het trillen van je iPhone. En dit gebeurt volledig geluidloos en dus discreet, zodat mensen in je omgeving er niets van merken.

12.   Siri

017

Net zoals de iPhone en iPad kan je spreken tegen de Siri spraakassistent van de Apple Watch. Op die manier kan je allerlei informatie opvragen en opdrachten geven. Siri herkent 21 talen, waaronder Nederlands en kan ook gebruikt worden wanneer VoiceOver actief is.

Siri activeren kan op twee manieren: druk op de digitale kroon en hou deze ingedrukt tot je een auditieve feedback hoort of draai je pols met de Apple Watch naar je toe en zeg “Hey Siri”. Daarna kan je je vraag of commando inspreken.
Een alternatieve bedieningsmanier bestaat erin op de digitale kroon ingedrukt te houden en wanneer je een trilsignaal voelt je vraag of opdracht in te spreken met in gedrukte digitale kroon, die je pas loslaat nadat je je boodschap hebt in gesproken.

Siri spreekt het antwoord op je vraag of de feedback op je commando niet altijd uit, maar met VoiceOver kan je deze informatie wel uitlezen.

Handig is dat je met Siri ook VoiceOver aan of uit kan zetten. De Zoomfunctie aan- of uitzetten lukt, net zoals op de iPhone, niet met Siri.

Als je te weten wil komen wat je zoal aan Siri kan vragen, dan stel je gewoon de vraag: “Wat kan ik je zoal vragen?” Je krijgt dan een lijst van vragen die je aan Siri kunt stellen en opdrachten die je kunt geven, geordend per app.

018

We geven wat voorbeelden van vragen die je aan Siri kan stellen:

 • “Zet vliegtuigmodus aan”
 • “Hoe laat is het in New York?”
 • “Zet wekker om 8 uur ’s morgens”
 • “Zet alle wekkers uit”
 • “Zet de timer op 15 minuten”
 • “Bel Annelies”
 • “Wat is de volgende afspraak in mijn agenda?”
 • “Maak een afspraak met Johan op 13 mei om 14 uur”
 • “Herinner me om 15 uur geld af te halen”
 • “Toon Leuven op de kaart”
 • “Waar is de dichtstbij zijnde apotheek?”
 • “Speel muziek van Stevie Wonder”
 • “Welk weer wordt het morgen in Barcelona?”
 • “Zet VoiceOver aan”
 • “Zet VoiceOver uit”
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 Mobile & Wearables // Kenniscentrum // ERASMUSHOGESCHOOL Brussel

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account